Nuffnang



Friday, December 30, 2011

Coklat Oh! Coklat


Coklat memang antara makanan yang Ilin suka sangat dari kecil sampai la sekarang ni.  Tengok orang buat coklat teringin gak nak buat sendiri.  Nak pegi kelas belajar buat coklat tak berkesempatan lagi akhirnya Ilin cuba je la sendiri sambil-sambil rujuk buku yang dah lama dibeli.  Ilin ni dah biasa makan dark chocolate jadi untuk buat homemade chocolate ni Ilin beli dark chocolate compound block la jugak dari kedai-kedai yang menjual peralatan bakeri.   Kat market tu ada banyak jenis dan jenama - Selbourne, Beryls, De Bourne, Collatta, disebabkan Ilin tak ada pengalaman buat coklat Ilin tanya je orang kedai tu yang mana sedap.   Dia kata dia lebih suka De Bourne.  Ilin pulak sebab memang dok makan coklat Beryls Dark Chocolate yang boleh dibeli di pasaraya, ambik jugak la Beryls punya.  So utk batch yang pertama ni guna Beryls.  Cuba buat lolli choc dan loose choc.  Rasanya masih tak sepahit yang beli siap. 

Yang ni batch kedua.  Yang segiempat tu guna De Bourne dan yang bentuk macam shell sikit tu guna Beryls.  De Bourne lebih pahit sikit dari Beryls.   Nanti Ilin cuba pula buat guna Collatta.  Dah habis experiment dengan dark chocolate, boleh la cuba milk chocolate dan white yek.  Lepas tu boleh la consider untuk dimasukkan sebagai produk.  Ye la sebelum kita nak menjual kena la tau macamana rasanya.  Baru la senang nak recommend pada pelanggan.

Saturday, December 24, 2011

Marble Pudding dan Carrot Cake

Ni kali pertama Ayin tempah dari Ilin - carrot cake dan marble pudding.  Marble pudding tu dia nak jadikan sebagai hantaran untuk majlis pertunangan adik Ayin.  Memang dia mintak guna warna tema - merah jambu dan ungu.  

Friday, December 23, 2011

Apam Polka Dot

200 apam polka dot, mixed fillings, repeat order dari Fauzi.  Minggu sebelum tu dah order 200 biji jugak, tapi terlupa nak ambik gambar...typical me :) 

Thursday, December 22, 2011

Whoopie Pie Anyone?

Another new project in the kitchen - whoopie pie.  I read about it recently and I thought why not giving it a try after looking at the recipe.  The texture and taste is like a cake.  Campuran dititiskan macam nak buat macaroon tapi besar la sikit (part saiz ni boleh buat ikut suka hati je pun).  Dah bakar, biarkan sejuk lepas tu letak krim dan lapiskan macam dalam gambar tu, macam nak buat macaroon la jugak tu. 
Krim tu macam nak buat buttercream - butter dan gula icing serta perisa.  Cuma kali ni Ilin kurangkan gula sebab tak nak manis sangat.  Food critics kat dalam rumah Ilin ni kata sedap.  So boleh la dimasukkan dalam senarai produk untuk tahun depan.  

Thursday, December 8, 2011

Lagi Murtabak Lapis

Wah! Baru je buat promosi terima lagi tempahan untuk murtabak lapis crackers ni.   Alhamdulillah.  Azrul ni tempah lepas dia rasa murtabak lapis yang ditempah oleh Kak Sham la.  Terima kasih la pada Kak Sham tolong-tolong buat promosi produk baru ni.  
 
Untuk sapa-sapa yang berminat nak tempah sila-sila la isi borang atau emelkan saja pada Ilin yek.  Ilin ada sediakan perkhidmatan penghantaran (ada la caj penghantaran dikenakan).

Wednesday, December 7, 2011

1st order - Murtabak Lapis Crackers

Baru je buat promosi kat Facebook terus dapat tempahan pertama.  Alhamdulillah.  Thanks Kak Sham.  3 lapisan daging cincang dan 5 lapisan biskut cream crackers.  Yummy! 

Tuesday, December 6, 2011

English Scones

Made these for breakfast a few days ago.  This is English scones or some people called them biscuits.  Dah banyak kali jugak buat ni.  Makan panas-panas memang sedap kena pulak cuaca sejuk-sejuk sekarang ni.  Yummy!  Kalau nak buat boleh la rujuk resipinya di sini.   Kalau tak rajin nak buat, nak order dengan Ilin boleh aje, walaupun Ilin tak masukkan dalam senarai produk.

Monday, December 5, 2011

Murtabak Lapis Crackers

Sebagai menyahut jemputan sifu Ilin, Ellie untuk mencuba resipi Murtabak Lapis Crakers.  Mood tengah nak mencuba pulak memang tengah ada apa lagi mengoogle la cari resipi.  Last-last guna resipi dari Mat Gebu sebagai rujukan.  Ilin kata rujukan sebab tengok apa bahan-bahan yang diperlukan dan bagaimana nak buat.  Sukatan bahan-bahan Ilin main agak-agak je, tak ikut sangat resipi.  Lepas tu ada la tukar sana, tukar sini sikit bahan-bahannya ikut apa yang ada kat rumah. 
Secara keseluruhannya boleh la diterima oleh anak-anak dan suami.  Anak buah komen katanya macam makaroni bakar.  Suami Ilin pulak cadangkan lain kali cuba tukar guna lasagna pulak.   InsyaAllah boleh la dimasukkan dalam list senarai produk satu hari nanti (ini pun ada dah kawan yang nak menempah).

Saturday, November 26, 2011

Apam Oh! Apam...

Ina tempah 2100 biji apam polka dot untuk dijadikan sebagai door gift sempena perkahwinan adik Ina. 
Ilin cuma supply apamnya dan dia akan buat packagingnya.  Kalau customer tanya, Ilin akan kata apam ni tahan 3 ke 4 hari.  Kalau simpan dalam peti ais boleh tahan seminggu.  Pernah juga Ilin cuba frozenkan, okey je tapi tak la try simpan berapa lama pulak untuk tahu tahan berapa lama.  Keluar dari peti ais/freezer biarkan dulu then boleh makan, tak perlua kukus semula.  Kalau petiais biarkan dalam 15 minit, kalau freezer pulak tunggu je la sampai dia dah defrost. 
Dok kalut nak siapkan apam terlupa ambik gambar apam sebelum masuk kotak.  Teringat nak ambik gambar bila semua kotak dah kena seal.  Ilin seal sebab takut semut masuk pulak.  Bila dah banyak-banyak mana muat kat rumah ni nak simpan dalam tempat yang tertutup.  Kotak pulak besar-besar.  Terpaksalah ambik langkah berjaga-jaga.  Nanti penat-penat buat tak boleh la diguna pulak.  Semuanya ada 6 kotak bersaiz 16 inci, dan 1 bekas transparent bersaiz 8 inci.  Mujur la muat kereta tu.

Friday, November 18, 2011

Hantaran - Bakul Pastri & Peach & Purple Theme

Emi, kawan baik Ilin semasa menuntut di SABS, Kuantan tempah bakul pastri siap dengan tat nenas serta sebiji kek hantaran sempena perkahwinan anak saudara di Kelang.  Dah lama dia book tarikh tapi tinggal seminggu baru confirm warna tema.  Ni la kali pertama Ilin buat sendiri bakul pastri yang lengkap dengan tangkai dan penutup.  Sebelum ni buat bakul je.  Banyak nak kena berlatih lagi supaya lebih mahir dan lebih cantik. 
Bakul ni dihasilkan dari acuan yang bersaiz 7.25" x 5.5" dan boleh memuatkan lebih kurang 30 biji tat nenas bentuk buah (sebiji tat nenas bersaiz lebih kurang sebesar biji bola ping pong).  Emi ni terror bab-bab gubahan hantaran jadi tu yang kena kontrak sediakan hantaran untuk anak saudara dia.  Jadi sesiapa di Kuantan boleh dapatkan perkhidmatan dia (PM Ilin untuk dapatkan contact no. dia). 
Untuk kek hantaran Ilin guna vanilla buttercake.  Warna tema adalah peach, dark purple dan putih.  Memang pengantin nak kek dengan 'quilt pattern' dan nak ada nama pengantin serta tarikh perkahwinan di atasnya.  Bunga digubah bentuk L. 
Seperti biasa, bunga dibuat dari gumpaste/flowerpaste yang dibuat sendiri.  Risau sebab cuaca sekarang asyik hujan je, takut tak kering bunga.  Alhamdulillah masa buat tu elok pulak panasnya tapi yelah lepas-lepas tu asyik hujan.  Kejap-kejap kena dijenguk la bunga ni takut tetiba layu.  Flowerpaste diwarnakan purple, selepas itu di'dust'lan dengan warna Deep Purple. 
Untuk melengkapkan quilt pattern di tepi kek, Ilin hias dengan pearl dragees.  Tak lengkap kek kalau cake board tak dilitupi dengan fondant dan riben di tepi. Harap-harap Emi dan pengantin berpuas hati dengan hasil Ilin kali ini.  

Thursday, November 3, 2011

Princess and Castle Cake

Tempahan oleh Marini untuk anaknya Yaya yang berumur 6 tahun.  Memang Yaya nak kek Princess.  Another first time for me to make a castle cake, walaupun tak sepenuhnya bentuk castle.  Ni kira last minute order gak ni. 

The tiara is non-edible.  Beli kat kedai sebab kalau nak buat dari fondant takut tak sempat keras.  Dah la cuaca sekarang dok hujan je.  Ilin tak nak ambik risiko, jadi decided untuk beli dari kedai yang jual barang-barang untuk party.  Gambar princess tu Ilin lukis sendiri menggunakan piping jelly.  Tiang-tiang castle tu guna ice-cream cones.

Monday, October 31, 2011

Another Simple Cupcake Design

Kak Huda nak cupcake with buttercream topping and tulis Happy Birthday.  Bila dah terima SMS on the actual writing for the cupcake, Ilin called her to confirm that A.J MYRA is a girl.  Ilin kata nak hias bunga-bunga la untuk cupcake yang tak ada huruf, cepat-cepat dia kata no flower, bintang-bintang ke boleh la. 
Memandangkan buttercream tu Ilin hias guna rose technique rasa janggal la jugak nak buh bintang, so I settled for simple star press from the open star nozzle.
Untuk Tulisan Happy Birthday tu, untuk nampak menarik Ilin guna fondant dari dua warna yang berlainan.  Letakkan sebelah menyebelah dah canaikan dia.  Lepas tu apa lagi terap la dengan alphabet cuttter.

Friday, October 28, 2011

20 x 10: Lagi lagi apam polka dot!

Order from my friend, Jaja.  Each container boleh muat 10 apam polka dot with mixed fillings.  The filings are blueberry, strawberry, lemon, mango dan orange.  Thanks again Jaja. Masa terima tempahan ni Ilin baru terfikir lamanya tak buat apam polka dot. 

Thursday, October 20, 2011

Angry Birds Lagi

Sekarang ni tengah musim angry birds nampaknya.  Got another order for angry birds drawing cake.  Kali ni dari Atie untuk anak bujang yang berusia 4 tahun.  Atie ordered 2 cakes - satu untuk diraikan di tadika, satu lagi untuk dia sekeluarga. 
Kedua-dua kek ni kek coklat dan dilitupi dengan steam buttercream.  Gambar-gambar angry birds diwarnakan menggunakan piping jelly.  Hiasan kek menggunakan buttercream dan fondant.

Sunday, October 16, 2011

A Simple Birthday Cupcakes Request

The requirement is so simple, I think it is the simplest ever - nak tulis happy birthday.  I think I was so stunned (dan tak recover lagi dari kepenatan buat kek Chanel box dan Flyonn) that I forgot to ask her the other details - like for whom (boy ke girl), how old is the birthday boy/girl, any particular color theme.  Terus terang Ilin pun masa tu baru je delivered 2 birthday cakes and 60 cupcakes.  Tu yang cam orang baru bangun tidur tu..hehehe. 
Bila simple sangat Ilin jadi tak keruan, sebab takkan tulis happy birthday je...so jenuh la jugak perah otak supaya nak bagi menarik.  Hahah..susah jugak yek, bila dapat tempahan yang complicated, kita pening camna nak buat, bila simple sangat kita pulak nak memikir camna nak bagi menarik.  Harap-harap Wan dan isteri, terutama birthday boy suka la yek.  Thanks again for the order.

Monday, October 10, 2011

Sugar Flower: Moth Orchid

Another challenging task given to me!  Another baker friend asked me to make a minimum of 5 moth orchids for her.  Mana tak challenging nya, Ilin tak pernah buat dan rasanya ni la first time dengar nama moth orchid.  Tapi bila tengok gambar tu rasanya cam pernah nampak la bunga tu sebab mak Ilin memang penggemar okid.  Tapi yela nak buat ni nak bagi real biar bunga tu ada depan mata, abis-abis pun ada la apa-apa sebagai rujukan.  A bit nervous actually bila terima task ni, tapi kalau tak buat sampai bila Ilin tak akan tahu/belajar.  I'm lucky to have a friend like Aron yang tolong bagi guidance tapi iye la tak sama kalau bahan rujukan tu ada depan mata.  Maka pencarian melalui Internet pun dilakukan, ada la jumpa satu site ni.   
Ni antara tools yang diperlukan untuk buat moth orchid - cutter (kalau tak ada cari je template kat Internet tu, gunting kertas tu dan tekap la pada flower paste kita), veiner, foam pad, non-stick board, non-stick roller, dawai-dawai (putih, saiz 26), pembalut bunga warna hijau, gunting.
Hampir nak nangis/give up rasa bila nak buat throat dia ni (bahagian biru) tu sebab bila nak buh dawai je mesti pecah semua.  Entah berapa kali buat baru la ok sikit, and bila dah dapat rentak tu dia makin ok tapi still tak secantik yang Ilin tengok orang lain buat. 
 
Akhirnya ni la hasilnya.  Kak Mis kata kalau dapat buat 10 lagi bagus so Ilin pun buat la takat yang termampu.  Ikutkan tak puas hati especially part throat dia tu (yang warna biru tu la).  Tapi dengan kemahiran yang ada itu je la yang termampu buat (Later, Kak Mis bagi tau dia redo the throat).  InsyaAllah Ilin akan buat lagi di lain kali dengan hasil yang lebih baik dan lebih 'real' lagi.   
Pada kawan-kawan yang baru nak berjinak-jinak dengan sugarflower, jangan cepat putus asa yek dan jangan takut nak mencuba.

Monday, September 26, 2011

Chocolate Cake: Si Kembar

1.5kg moist chocolate cake untuk Si Kembar kesayangan ex-bos Ilin - Kak Mas.  Kebetulan sama dengan birthday Ilin.  Tapi Ilin tak buat birthday kek untuk Ilin yek, walaupun ramai kawan yang sangka akan buat kek special.  Sesekali nak gak rasa kek orang lain.  Ye la Ilin pun belum pandai buat semua jenis kek lagi.   
Moist chocolate cake ni memang disukai oleh anak-anak.  Sebelum ni Ilin buat chocolate cake biasa je - yang itu satu adunan dapat la 1kg, tapi moist chocolate cake ni satu adunan 1.5kg, dan ini dari pan bersaiz 9" diameter.

Saturday, September 24, 2011

850 Cupcakes!

Setakat ni, ni la jumlah cupcakes terbanyak yang orang pernah tempah dari Ilin.
Mulanya niat Puteri nak tempah apam polka dot untuk majlis perkahwinan adik dia tapi setelah beberapa kali bertukar emel, sms, mms, akhirnya dia tukar fikiran, 425 vanilla cupcakes anda 425 chocolate cupcakes dibubuh dalam bekas bertutup dome.  Untuk vanilla cupcakes dihias dengan buttercream kuning, yang coklat dengan buttercream putih.  Semua cupcakes ditabur dengan colour love sprinkles. 

 Selalu tu dapat tempahan yang banyak macam ni masa musim cuti sekolah jadi dapatlah anak-anak menolong, tapi ni first time Ilin sorang-sorang.  Syukur ada sorang sepupu Ilin ni datang menolong.  Dalam 2 hari dapat la siapkan semuanya.  Makin dah cekap la sikit, tidak sebelum ni masa mula-mula pembabitan Ilin dalam bisnes ni, Ilin perlukan 3 hari untuk siapkan 600 cupcakes.  Orang kata kita belajar melalui pengalaman.

 Thanks Puteri atas tempahan ni.

Monday, September 19, 2011

Chocolate Cake: The Ex

Hahah...tak ada kena mengena pasal ex-boyfriend, ex-husband, ex-girlfriend, ex-wife pun.
Kek ni dibuat setelah terima tempahan dari my last company - Pernec IT, for their birthday bash.  Satu adunan kek ni kalau ikut resipi sesuai untuk acuan bersaiz 9" bulat.  Tapi sebab dok fikir karang ramai lak orang nak keliling kek, tapi keknya kecik so Ilin tuang je dalam acuan  segiempat 10"x10", nampak la besar sikit.  Nak potong pun senang. 
Ni moist chocolate cake with chocolate ganache topping.  Semua hiasan menggunakan cooking chocolate yang dicampur dengan whipping cream.  Terima kasih la pada sifu, Ellie atas tunjuk ajar.  Tidak rasanya tak dapat la Ilin mendeco guna chocolate ganache ni.
Terima kasih Pernec IT for the order.

Sunday, September 18, 2011

Apam polka dot again.

 Kak Yah ordered apam without fillings, while Zalina ordered orange and strawberry fillings only.  

Wednesday, September 14, 2011

Birthday Cake: Choo Choo!

I am always fascinated with trains.  Bila terima tempahan dari Nita untuk buat kek bentuk Chuggington train, seronok sangat.  It will be my first cake that requires me to carve it into a train shape.  
Nita tempah kek bentuk keretapi sebab Danial ni memang suka sangat dengan keretapi. 
 The cake is a ! 1kg chocolate cake - the birthday boy's favorite, and fully covered with fondant.

Kek Harijadi di Minggu Pertama Raya

Tak sempat rehat dari balik beraya dah terima tempahan kek harijadi dari Kak Mas untuk anak bujangnya. 
Kebetulan Ilin memang dah balik rumah sebab beraya di Shah Alam, dan anak-anak pulak nak kena balik ke asrama jadi Ilin terima la tempahan ni.  Ilin pun memang nak buat kek coklat untuk anak-anak bawa balik ke asrama.  This is a 1kg chocolate cake covered with chocolate ganache.  Ilin buh almond slices di keliling dan taburan chocolate rice di tepi bahagian atas kek.  Tulisan tu menggunakan fondant sebab nak nampak kemas. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...