Saturday, December 25, 2010

Penutup 2010

 
Ni tempahan terakhir Ilin terima untuk tahun 2010.  Anis ni dulu trainee di jabatan tempat Ilin kerja dulu dan kakak dia pula memang Ilin dah kenal sebab sama-sama kerja di Pernec dan terlibat dalam project eServices dan pernah tempah mini cake dari Ilin untuk hantaran kawin (Pink and White) . 
Anis tempah set cuppies saiz M untuk dihadiahkan kepada kawan dia sempena pertunangan kawan dia tu. 
Mesti seronok kawan Anis tu dapat cupcake percuma.  Tapi bila la pulak Anis nak tempah untuk majlis pertunangan Anis yek...heheh
Temanya - 'cream and gold'.

Sunday, December 19, 2010

Japanese Peony Arrangement

Hasil kerjatangan Shahril
Hasil kerjatangan Ilin
Setelah lama menanti akhirnya Ilin dapat juga la belajar membuat buat menggunakan flower paste dengan Shahril (http://cakexpressions.blogspot.com/).  Untuk kelas kali ni Shahril akan ajar buat bunga-bunga Japanese peony, scorpion orchid, capers flower,balinese frangipany dan pelbagai jeni dedaun tropikal (tropical foliage).  Kelas ni berlangsung selama 2 hari.  Selain buat bunga kami juga akan diajar membuat flower paste.

Yang join kelas tu 5 orang, dan salah seorang darinya kawan baik Ilin - Aron (sweetmunchkiny.blogspot.com).  Seronok dapat timba ilmu dan dapat kawan baru.  Penat tu memang tak terkata la tapi bila diselangi dengan gelak tawa hilang penat tu. 
Hari pertama relax la sikit, bila masuk hari kedua tu kelam kabut.  Mana tak dengan nak warnakan lagi, nak pasangkan bunga dan daun lagi, sampai ke malam jadinya kami siapkan semua.  Yang mana suami datang jemput nak balik pun kena heret tolong siapkan :-). 
Apa-apa pun terima kasih kepada Shahril atas ilmu yang dicurahkan pada kami semua, dan pada kawan-kawan sekelas yang saling bantu membantu dan bertukar-tukar ilmu.

Saturday, December 11, 2010

Kek Fondant 2 Tingkat

  Tempahan ni Ilin terima dari kawan yang juga buat perniagaan bakery secara 'part-time' dari rumah.  Walaupun tak pernah buat sebelum ni tapi Ilin anggap ni semua sebagai cabaran, kena la ada 'kali pertama' betul tak tidak sampai bila kita tak akan maju ke depan.  Gementar, takut semua ada.  Alhamdulillah berkat dorongan kawan baik Ilin, Aron dan bimbingan serta tunjuk ajar jarak jauh (dia ni kat Melaka), dapat la jugak kek 2 tingkat ni dihasilkan. 
Kek fondant 2 tingkat dengan tema hijau putih.  Keknya kek butter.  Yang bawah bersaiz 9 inci, yang atas 6 inci.  Fondant pula disembur dengan pearl sheen untuk nampak berkilat.  Bunga-bunga yang dibuat daripada fondant juga disembur pearl sheen. 

Masih banyak yang perlu diperbaiki.  Doa Ilin semoga Ilin akan menerima lebih banyak lagi tempahan kek kawin supaya Ilin dapat memghasilkan karya-karya yang lebih baik.

Saturday, November 27, 2010

Dariku Untukmu

Hari ni ada 2 tempahan yang berbeza oleh 2 orang yang berlainan, untuk 2 peristiwa yang berbeza.
Farah tempah 16 cuppies set saiz S untuk hantaran perkahwinan dia bertemakan 'gold and red'.
Cikgu Wan (yang juga cikgu di sekolah Hazim) tempah 25 cuppies set saiz S sempena harijadi suami tersayang. Cikgu Wan nak buat kejutan pada suami dan Ilin la deliver ladynya - hantar ke pejabat suaminya.  Tema - apa-apa aje la tapi warna kegemaran Cikgu Wan ialah pink.  Alamak takkan nak bagi orang lelaki warna pink, jadi Ilin pun selitkan la warna biru.

Sunday, November 21, 2010

GEW

Baru je nak hilang penat lepas buat 150 cuppies untuk Hani dan 25 cuppies untuk hantaran Dieyba, sepupu Ilin, Jaja telefon nak tempah 250 cuppies untuk satu majlis yang dikendalikan oleh syarikat dia bekerja.  Majlis tu - Global Entreprenuship Week (GEW) diadakan hari Ahad.  Fikir punya fikir Ilin terima jugak tempahan ni walaupun betul-betul 'last minute'.  Masa tu baru je balik dari kedai jual barang-barang kek untuk top up barang-barang yang dah kurang.  Cuppies tu pulak kena buh dalam bekas transaparent empat segi.  Masa ada lagi so terus pegi kedai-kedai yang dekat-dekat dengan rumah dulu untuk cari bekas.  Mujurla ada satu kedai ni ngam-ngam dia ada ikut kuantiti yang diperlukan, kalau tidak terpaksa la ke Bangi (pagi tu lepas hantar cuppies Hani, sempat la singgah kedai di Bangi, tu yang tau kedai tu ada stok).

Cuppies tu cuma perlukan logo GEW diatasnya tapi ikutkan logo memang banyak warnanya jadi cuma beberapa warna yang sesuai je diletakkan.  Kelam kabut gak dibuatnya terutamanya part logo tu.  Habis semua tenaga kerja kat rumah ni diperah.  Terima kasih teramat sangat la pada anak-anak dan anak buah (Wani) sampai tak tidur dibuatnya.

Paling menariknya hari Ahad tu harijadi Hazim, anak Ilin yg ke2.  Petang tu pulak dia ada kejohanan tae-kwan-do (dapat johan untuk categori belt dia).   Pengajaran:  mohon pada pelanggan sekalian jangan la tempah last minute, dan rasanya Ilin kena fikir masak-masak sebelum terima order yang last minute ni especially yang banyak kuantitinya.

Testimoni (diambil dari posting di facebook):
Eliza:  "Everybody loved it!! And very the yummy,one of the best I've had. Thank you."

Friday, November 19, 2010

Kelabu & Merah Jambu

Selamat Bertunang Dieyba dan Hadi.  Kali ni tempahan untuk cuppies set diterima daripada Dieyba yang tinggal di AU3 je.  Dekat sesangat la dengan kawasan rumah Ilin.  Pagi tu Ilin hantar 150 cuppies kepada Hani, petang tu pulak untuk Dieyba.  Dieyba mintak tema kelabu dan merah jambu.  Hah! satu lagi tema warna yang Ilin tak pernah buat tapi terima sebagai cabaran.  Alhamdulillah inilah hasilnya.
 
Testimoni (diambil dari posting di facebook):Dieyba:  "sedap la akak.. rmai ske tau.."

It's a Girl

Kali ni tempahan dari sepupu Baiti.  Baiti ni kawan sepejabat Ilin masa di Pernec IT dulu.  Hani tempah 150 chocolate cupcake size S diisi dalam bekas plastic bertutup 'dome' dengan tema merah jambu dan putih.  Ia sempena majlis aqiqah anak sulung Hani.  Selamat menjalani alam keibubapaan kepada Hani dan suami.

Kena banyak-banyak bersabar nak jadi ibu ni melayan kerenah anak.  Semoga anak Hani membesar sebagai muslimah yang berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat kelak.  Untuk Hani dah suami - semoga dikurniakan anak yang ramai, sihat tubuh badan dan baik tingkah laku, dan sentiasa dilindungi dari hasad dengki manusia dan godaan syaitan.  Amin.

Testimoni (diambil dari posting di facebook):
Hani:  "thank you kak Ilin..ramai yg memuji cupcake ni..sgt comel.."

Thursday, November 18, 2010

Raees Shauqy


Sedap betul nama tu kan.  Bukan nama anak Ilin.  Itu la nama anak kawan Ilin, Rosmazaini a.k.a Majenny yang menempah fancy cookies ni dari Ilin.  Ni kira tempahan pertama fancy cookies Ilin la ni.  Thanks ya Ma.  Risau jugak sebab dah lama tak buat fancy cookies ni.  Buat pun untuk sendiri makan dan guna cutter yang kecik-kecik je.  Cutters untuk buat fancy cookies ni dah lama Ilin beli, masa masih bekerja lagi, yalah kumpul sikit-sikit.  Kumpul je tapi tak berpeluang nak buat lagi. 

Sakit tangan jugak dibuatnya bila nak picit royal icing ni tapi seronok bila tengok hasilnya.  Tu yang harganya pun mahal sebab part menghias tu memang perlukan kesabaran yang tinggi.  Nak buat biskutnya nak kata senang pun tidak sebab adunan tu jenis lembut tak macam biskut raya.  Mau dua tiga kali baru la boleh lancar sikit menerap dan menanggalkannya.  InsyaAllah akan cuba perbaiki supaya nampak lebih smooth lagi bila salut royal icing tu. 

Untuk tempahan ni Ilin guna royal icing (campuran putih telur, gula icing dan pewarna) untuk hiasan.  Selain royal icing sebagai hiasan, kita boleh juga guna fondant (ala yang guna untuk kek).  Ni pun guna gula icing.  Jadi dua-dua bahan ni memang la manis.  Sebab tu cookies tak berapa manis.  Cookies tu pun boleh makan tanpa hiasan.
Memang dah siap seal dalam plastik dan diikan riben biru.  Semuanya 40 keping.  20 keping bentuk stroller, 20 bentuk botol susu.

Friday, November 5, 2010

Pai Ayam dan Kek Keju untuk Dr. Wan

Dari tajuk post ni je dah tau yang tempahan kali ni Ilin terima dari seorang doktor.
Kelakar sikit camna Ilin terima tempahan ni.  Ilin pegi ke klinik sebab tak sihat, dah lepas periksa doktor pun nak bagi MC.  Ilin bagitau tak payah MC sebab dah tak kerja, dan cakaplah dah buat home-based bakery business.  Dalam beg tangan ni memang sentiasa ready printout brochure Ilin so bagi la satu pada Doktor Wan.  Apalagi dia terus order untuk dihantar ke klinik pada hari Jumaat (beberapa hari selepas pegi klinik tu la).
Terima kasih la Dr. Wan sebab sudi menempah kek dan pai dari saya.

Wednesday, October 27, 2010

Pandan Chiffon and Chicken Pie


Kali ni tempahan dari Kak Tim.  Kak Tim ni dulu sama-sama bekerja di Pernec.  Lama tak jumpa tetiba terserempak kat Jusco AU2.  Borak punya borak, dia kenal sepupu Ilin Syiqin.   Ni pun dapat order last minute dari Kak Tim tapi sebab Ilin pun memang tak ada tempahan lain, dan bahan-bahan pun kebetulan senang nak dapat, terima la.  Terima kasih Kak Tim.
Kak Tim order 2 kek chiffon pandan dan 30 biji pai ayam.  Kek chiffon ni memang tak masuk dalam menu Ilin sebab kena angin tak betul tak menjadi dibuatnya.  Tapi sebab special request, Ilin buat gak khas untuk Kak Tim :-).

Friday, October 22, 2010

Surprise Birthday Cuppies


Cupcake set ni ditempah oleh kawan sekerja semasa di Pernec - Farrah.  Muda lagi orangnya, baru je graduate, berpunya ke tidak itu kena tanya tuan punya badan. 
Farrah tempah sempena harijadi kawan dia (tak tanya la pulak lelaki ke perempuan) dengan temanya coklat dan merah. Kali pertama Ilin dapat kombinasi tema warna ni, terutamanya coklat, jarang orang guna tema warna coklat ni.

Testimoni (diambil dari posting di facebook):
Farrah:  "...paling suka n sgt lazat is the one yg ada strawberry ontop tu..yummyy"

Tuesday, October 19, 2010

Lagi Pai Ayam

Untuk hari yang sama Ilin ada tempahan kek Spiderman tu, sepupu Ilin, Syiqin pun tempah 2 pai ayam untuk dibawa ke mesyuarat 'Toastmaster' dia.
Ingatkan kek je ada tema, pai pun Ilin kena buat tema gak.  Kali ni temanya 'Halloween'.  Tak pernah-pernah la orang order pai kena bertema-tema, tapi dah customer mintak, special customer lak tu...dengan masa yang ada dan ilmu yang tak seberapa pasal pastri, ni je la yang Ilin mampu dulu.
Syiqin order 2 pai - satu tu pai 'veggie', satu lagi ayam la.  Ilin ambik gambar yang ayam je.

Spiderman

Tempahan ni dari Nana khas untuk anak bujang yang berumur 6 tahun.  Anak dia spefically mintak nak ada both spiderman merah dan hitam.
Kek coklat bersaiz 11" x 11" ini disaluti dengan buttercream sementara labah-labah dan spiderman dibuat menggunakan fondant - jadi semua ni boleh dimakan.  Yang tak boleh dimakan ialah pokok tu je - dibuat dari plastik.
Alhamdulillah, anak Nana suka akan design kek ini.  


Monday, October 18, 2010

She is 12

2 kek untuk meraikan hari ulangtahun Nurliyana.  Kedua-dua kek ini untuk dibawa ke dua sekolah yang berlainan - SK dan SRA.

Friday, October 8, 2010

2 in 1

Kali ni Ilin kena hantar 2 kek dalam 1 hari untuk 2 orang yang berlainan yang kebetulannya dua-dua untuk anak-anak gadis mereka yang berumur 10 tahun. 
Satu kek ditempah oleh Puan Aliza sementara satu lagi oleh Kak Nora.  Both of them memang dah pernah tempah pun dari Ilin sebelum ni.

Kak Nora ni tempah betul-betul last minute - hari ni dia order, esok nak suh deliver.  Dia terlupa terus nak order kek untuk anak dia, kebetulan Ilin pi office dia untuk tanya kabar selepas hantar kek hantaran (http://mieilin.blogspot.com/2010/10/pink-and-white.html).  Memandangkan Ilin kesian pada dia, Ilin usahakan jugak la tapi dah warning kata tak boleh nak design canggih-canggih sangat memandangkan dah ada satu order lagi untuk Ilin siapkan.  So inilah hasil kedua-dua kek berikut.  Banyak yang Ilin belajar dari setiap tempahan.

Both cakes are chocolate cake, tapi satu covered with chocolate ganache, satu lagi with steam buttercream warna pink. 
Anak Pn. Aliza is so obsessed with pink, so tu yang mushroom pun buat pink.

Semoga both girls membesar sebagai muslimah yang berjaya dunia dan akhirat.
Thank you Pn. Aliza and Kak Nora for the orders. 
 

Thursday, October 7, 2010

Pink and White

Mini cakes ini ditempah khas oleh bekas rakan sekerja di Pernec dulu.  Ijan tempah mini cakes untuk hantaran kepada pihak lelaki.  Temanya pink dan putih.  Ijan cuma nak design yang simple.
Selamat Pengantin Baru kepada Ijan dan suami, semoga bahagia melayari alam rumahtangga bersama sehingga ke akhir hayat.

Saturday, October 2, 2010

Raya

Tempahan ni diterima dari individu-individu yang pernah berkerja dengan Ilin - Kak Nora dan Sharifuddin.
Dorang ni order sempena jamuan di rumah masing-masing - iyelah masih dalam bulan Syawal, jadi sibuk la dengan rumah terbuka.  Order tu pada hari yang sama pulak tu, dan benda yang hampir sama.
Hampir sama sebab kedua-duanya order "Rainbow Marble Pudding", yang bezanya Kak Nora dengan "mini cuppies" dengan topping buttercream sementara Sharifuddin pulak ordered "small cuppies" separuh buttercream dah separuh fondant toppings. 

Sesuai dengan suasana raya, kuning dan hijau dan warna-warna terang menjadi pilihan untuk menghias cupcakes. 



Wednesday, September 29, 2010

Ingatan guru kepada anak muridnya

Cuppies ni ditempah oleh Ustazah Ili, yang mengajar di SRA Masjid Muadz, Setiawangsa, untuk diberi kepada anak-anak muridnya.  Bertuahnya anak-anak murid Ustazah Ili.  Terlupa pulak tanya sempena apa.
Ustazah pesan pada Nurfatini, anak kami yang ke4 nakkan cuppies tu esok paginya, tapi Nurfatini terlupa nak sampaikan pesan awal-awal, dah pukul 10 malam (dia nak masuk tidur) baru dia sampaikan pada Ilin.  Apa-apa pun dapat juga hantar 1 hari selepasnya. 

Tuesday, August 24, 2010

Si Manis 15

Tempahan dari seorang kawan sepejabat Mie untuk anak-anaknya dan secara kebetulan harijadi anak gadisnya yang ke-15.  Ni chocolate cupcakes with buttercream topping.  Rama-rama dan hiasan pada mini kek menggunakan fondant.

Sunday, August 22, 2010

Hijau

Kek ni ditempah oleh officemate Mie, khas untuk harijadi isteri tersayang.  Kawan Mie cadang untuk buat tema warna Herbalife (hijau muda) memandangkan isteri dia ada Herbalife nutrition club.  The cake is chocolate cake with chocolate ganache.

Sunday, July 18, 2010

Milik Siapakah Gadis Itu?

Kali ni kek ni ditempah oleh kawan seMRSM dulu - Jaja, untuk dijadikan buah tangan merisik untuk adik lelaki dia. A very last minute order ni. Hari Jumaat order, dan dihantar pada hari Ahad.

Jaja punya requirements - keknya Marble Butter Cream Cheese, design terpulang la pada Ilin. Bagus punya requirements. Masa terima order tu dah macam-macam design terfikir. Apa lagi ambik kesempatan la mencuba penerap-penerap yang baru dibeli. Hiasannya menggunakan fondant sepenuhnya, kecuali silver ball tu (beli dah siap di kedai) dan semua bahan-bahan hiasan ni boleh dimakan.

Saturday, July 17, 2010

Pai ayam lagi!

Kawan sepejabat terus memesan pai ni untuk meraikan majlis hari jadi ibu dan sepupunya dikampung setelah diberi sepotong untuk dirasa.





Wednesday, July 14, 2010

Pai Ayam

Terima order ni dari mak kawan Hazman. Ni bukan kali pertama dia order pun, sebelum ni memang dah pernah order, juga pai ayam. Terima kasih Pn. Juraida.

Monday, July 5, 2010

Hadiah Dari Seorang Isteri

Terima tempahan ni dari seorang kawan - Hasni sempena birthday suaminya yang tersayang. Dia nak chocolate cuppies with fresh cream topping. Yang lain-lain dia serah pada Ilin untuk hias.
Ilin tak pernah terima order guna fresh cream tapi decided to accept this challenge.
Pernah hias kek guna fresh cream untuk makan-makan sendiri but not for others, guna pun ready to whip punya je.
Fresh cream ni is so sensitive dengan suhu panas so kena simpan dalam peti ais. Jadi Ilin tak boleh la nak hias guna fondant sangat sebab fondant pulak sangat la tidak sesuai untuk disimpan dalam peti ais. Thanks to my MCDC friends, menggunakan resipi yang diberi, Ilin pun putar la fresh cream, and walla!
Petang tadi hantar, malam tu terus dapat sms kata dah habis satu tray. Alhamdulillah!

Testimoni (diambil dari posting di facebook):
Hasni:  "cantik & sedap .. tak terlalu manis .. thanks ilin"

Saturday, July 3, 2010

Hariz dah 2 tahun


Buat kek ni sempena menyambut hari ulangtahun yang ke-2 anak - Hariz, 21 Jun lepas.
Sambil-sambil tu nak menggunakan ball cake pan yang baru je dibeli. Sesuai la pulak sebab masa ni tengah musim World Cup.

Friday, June 25, 2010

600 cuppies

Terima tempahan ni dari kawan ofis - Baiti, sempena majlis perkahwinan adik ipar dia. Baiti buat tempahan punyalah awal, mau dekat 8 bulan sebelum majlis lagi. Memang risau la jugak mula tu sebab tak ada pengalaman buat cuppies sebanyak tu, tapi atas nasihat kawan baik di Melaka, tekad nak kata 'ya' sebab nak ambik pengalaman untuk order yang besar-besar ni. Kalau tak bila lagi nak cuba. Baiti tempah 600 biji cuppies sebagai doorgift tetamu-tetamu yang hadir. Adik ipar dia ni lelaki. Tema majlis pula 'purple and silver' dan mintak hiasan buttercream yang simple.
Untuk order ni, 300 cuppies adalah chocolate cupcake, dah 300 lagi vanilla cupcake. Tiap-tiap cupcake dibubuh di dalam bekas lutsinar (transparent la tu) dengan penutup 'dome'. Bekas cupcakenya menggunakan tema silver (ni memang ada jual kat kedai), buttercreamnya warna ungu dan dihias dengan gula silver.



Alhamdulillah dengan pertolongan anak-anak dapat deliver order ni dengan jayanya. Terima kasih anak-anakku.

Saturday, June 19, 2010

I & M

Cupcakes ni ditempah untuk dibuat 'door gift' kepada pihak keluarga pengantin perempuan.
2 cuppies akan dibubuh dalam satu kotak bersama-sama chocolate Ferraro Rocher. Tempahan yang diterima hanya untuk deliver 160 biji cupcakes dengan tema 'purple' beserta huruf I dan M (untuk Idlan & Mien).

Sebab nak bubuh 2 cuppies dalam satu kotak, jadi I buatkan separuh vanilla cupcakes, separuh lagi chocolate cupcakes.
Untuk vanilla cupcake, topping fondant menggunakan warna dasar ungu, dan huruf I berwarna putih.

Untuk chocolate cupake pula, topping fondant menggunakna warna dasar putih, dan huruf M berwarna ungu.

Kedua-dua jenis cupcakes dihias dengan gula silver (boleh dimakan ni...jangan risau, tapi dia keras sedikit, mungkin kena hisap macam gula-gula).


Testimoni (diambil dari posting di facebook):
Baiti:  "semua cakap cupcakes K.elin sedap...."

Cuppies untuk Si Isteri


Tempahan ni dibuat dari pihak lelaki kepada pihak perempuan. Temanya peach dan perlu tulis 'Selamat Pengantin Baru Eat dan Mien'. Silap-silap baca jadi 'Eat Me' pulak.

25 cupcakes ni dibubuh didalam kotak yang atasnya transparent, memang sesuai untuk hantaran. Jadi nanti cuma hiaskan dengan ribem, bunga-bunga bersesuaian dengan tema.

Saturday, June 5, 2010

Bunga-bunga Cinta

Ni projek pertama buat kek hantaran - tempahan dari officemate, Farah.
Farah nak basketweave motif dan tema warna ialah peach.
Thanks Farah for the order.

Untuk Farah & Qari:
Selamat menjalani hidup sebagai 'tunang orang'. Orang kata masa bertunang ni la banyak dugaan dan cubaan. So harap Farah & Qary banyak-banyak bersabar dan sentiasa berbincang. Jangan dok pendam-pendam.

Wednesday, April 7, 2010

1 Kelas 1 Pokok

Kelas Hazim, 1 Bestari menang sempena kempen 1 Kelas 1 Pokok di SMK Setiawangsa. Jadi mereka nak buat makan-makan untuk meraikan kemenangan mereka. Cikgu kelas Hazim memang dah target suruh 'mak Hazim' sponsor kek.

Monday, March 1, 2010

Buat cuppies ni sempena menyambut kedatangan si kecil.
Yang ini untuk anak Che Ah - Nur Alya.
Yang ini pula untuk anak Sofia, Nur Iman. Nur Iman ni juga merupakan cucu saudara Ilin yang ke 5.